Tomasz Prange-Barczyński

Redaktor Naczelny magazynu „Ferment. Pismo o winie”

Autor książek: „Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy” (2023), „Świat na winnych szlakach” (2020) oraz „Europa na winnych szlakach” (Pascal, 2019), która zdobyła „Nagrodę Magellana” za najlepszy przewodnik kulinarny oraz srebrny medal konkursu „Book of the Year 2019” portalu spirits.com.pl.

Autor pierwszego w Polsce podręcznika dla sommelierów, „Zawód: sommelier” (Magazyn Wino, 2007) i przewodnika „Wina Portugalii” (Magazyn Wino, 2017).

Pisał o winie do “Playboya”, “Newsweeka”, “Wprost”, „Kuchni”, „Ust”, “Voyage”, “Marie Claire”, “Werandy” i „Kontynentów”. Jest tłumaczem i konsultantem książek o tematyce winiarskiej i alkoholowej.

W 1998 r. wyreżyserował swój pierwszy film dokumentalny poświęcony winu, „24 godziny: operacja Beaujolais” (Canal+ Polska). Współtworzył seriale dokumantalne „Wino: instrukcja obsługi” (Kuchnia+, 2009) i „Kalifornia w butelce” (Kuchnia+, 2010), w których wystąpił też jako prowadzący.

Jest sędzią w międzynarodowych konkursach winiarskich, m.in. Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, Best of Riesling, Vinitaly, Hungarian National Wine Contest, Pannonhalmi Bormustra, International Wine Contest Bucharest oraz Mistrzostw Polski Sommelierów i konkursu polskich win Polskie Korki.

W 2019 r. otrzymał w berlińskim Bundestagu tytuł „Riesling Fellow”, który Niemiecki Instytut Wina przyznał za zasługi w promocji rieslinga dotychczas zaledwie 29 osobom na całym świecie. Laureat nagrody „Zlatna Penkala” (złote pióro) Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej (2011).